De Presentatiereflex …

 

Header Blog C DZW presentatiereflex

En? Ben jij weleens gevraagd om …

  • Je expertise te delen?
  • Je ervaringen te delen over …?
  • Je verhaal rond … te delen?
  • Een product of dienst te presenteren?

En? Hoe heb je dat gedaan? Welke middelen heb je ingezet? Wat is het eerste waaraan je dacht?

9 uit de 10 mensen denken dan meteen aan het maken van een presentatie. Jij ook? Dat noem ik dus de presentatiereflex. De reflex om als er iets aan meerdere personen moet worden toegelicht, er een presentatie voor te maken.
Of dat nu met PowerPoint, Keynote of Prezi is, dat maakt in principe niet uit. Want het gaat tenslotte om het doel en niet om het middel …

 

Als het gaat om het maken van presentaties zijn de meeste mensen ‘autodidact’ oftewel, ze hebben het zichzelf aangeleerd. Ze hebben de kunst afgekeken. Of juist een presentatie onthouden die zo slecht was dat het altijd is onthouden als ‘zo moet het niet!’. Of ze volgen de presentatieformats van het bedrijf. Of het format die in de presentatietool wordt aangeboden. En er zijn nogal wat ‘houterige’ PowerPoints, flitsende Keynotes en draaierige Prezi’s. Hoe heb jij het geleerd?

Is daar wat mis mee dan?

Nee, hoor! Maar bij veel bijeenkomsten zie ik presentaties die de spreker zo tekort doen of zelfs het verhaal teniet doen …

 

Een van de avonden die mij nog in mijn geheugen gegrift staat, was een avond op de zogenaamde Late Lane Academy minstens 7 jaar geleden. De avond was goed gevuld met een prachtig programma vol lezingen. De avond was aangekondigd als een avond waarin er vooral geen interactie werd gepretendeerd. Echt een avond luisteren. Absoluut ook eens zalig.

In die sfeer kregen we een presentatie van een mevrouw. Het onderwerp van haar presentatie is mij volstrekt ontschoten en ook haar naam. Het enige wat mij van haar presentatie is bijgebleven is dat zij zo graag haar verhaal wilde overbrengen, maar daarin slaagde ze niet. Ze holde van de ene naar de andere slide. Alsof ze werd achterna gezeten …

Precies op dat moment dat ze haar finale punt wilde maken door middel van een volgens haar prachtige quote, raakte ik haar nog verder kwijt. Ze gaf ons de opdracht de quote zelf maar even te lezen en praatte vervolgens direct door. Zonder ons de kans te geven ons te laten raken. Zonder ons de kans te geven te verbinden. En voor haar dus zonder enig effect van waar zij graag haar punt wilde maken. En vooral ook zonder dat het onthouden kon worden. En juist dat is toch hetgeen wat je wilt bereiken met een presentatie? Dat wat je de wereld te brengen hebt, ook door je toehoorder kan worden ontvangen en onthouden!

Herken je dat je met jouw verhaal graag meer impact wilde hebben? Maar dat de presentatie je soms meer in de weg zat dan je hielp? Dat de presentatie jouw enthousiasme niet kon overbrengen?

 

Als je meer wilt leren over presentaties, dan worden er vaak twee soorten kennis aangeboden:

Allereerst het geven van een presentatie. Als je op het internet kijkt is het aanbod daar vooral gericht op hoe je zo ‘stressvrij’ mogelijk kan leren spreken. Het is dus erg gericht op de vaardigheid van het ‘spreken’. Noem het de ‘auditieve kant’. Vaak wordt ook nog wel de structuur van een presentatie behandeld (inleiding, romp, staart bijvoorbeeld). Het geven van een presentatie wordt tenslotte nog steeds gezien als een van de meest stressvolle dingen om te doen. En absoluut belangrijk om te leren! Maar met alleen de vaardigheid van het spreken, spreek je ook iets nog niet aan …

Ten tweede kan je leren hoe de presentatietool die je gebruikt werkt. Zeg maar de training ‘welke knoppen kan ik allemaal gebruiken’. Zo zijn er natuurlijk de boeken ‘PowerPoint voor dummies’, kan je bij diverse ICT-opleiders de kneepjes van de technische mogelijkheden leren. En zeker met de opkomst van Prezi zag je dat hier veel cursussen over te volgen waren. Absoluut belangrijk om te weten en super handig als je dat in je bagage hebt! Maar met alleen de techniek van de tool, maak je nog geen krachtige presentatie die bijblijft ….

De kunst zit ‘m in hoe je met een presentatie de breinen van je toehoorders activeert. Daar moet het tenslotte blijven ‘plakken’. Een presentatie heeft tenslotte een doel! En die moeten we vooral niet uit het oog verliezen! Noem het maar ‘Breinpresentatiekunst’ …

 

Vanuit mijn vak als trainer/adviseur ben ik bijna 10 jaar geleden in de ban geraakt van de werking van het brein. Dit allemaal met als doel hoe je leren, ontwikkelen en veranderen zo ‘breinvriendelijk mogelijk’ kan laten plaatsvinden.

Ik ben me gaan specialiseren in de zintuigelijke kant van het brein, de input voor wat er zich allemaal verder in het brein afspeelt. De bron van het brein. In mijn manier van werken zat altijd al heel veel zintuigelijks. En ik wilde graag de neurowetenschappelijke onderbouwing vinden van wat hierin wel en niet werkt. De zoektocht naar de beroemde ‘hoe dan?’

Gezien zo’n 83% van al onze waarneming visueel blijkt, liep ik er tegenaan dat mijn presentaties eigenlijk helemaal niet voldeden aan wat ik ‘wilde preken’. Ook ik ben groot geworden met presentaties vol tekst en opsommingstekens. En net zoals velen volgde ik daarin trouw ‘de kudde’ … Maar nu wilde ik mijn eigen weg in slaan!

 

Toen is het dus begonnen…

Vele uren was ik bezig om presentaties die ik gaf breinvriendelijk te maken. Vele ‘oude presentaties’ konden linea recta de prullenbak in. Vele uren zocht ik naar geschikte beelden. Vele uren zocht ik naar waarom welke beelden wel en niet het brein doen ‘aangaan’. Vele keren werd ik gevraagd om de door bij mij opgebouwde kennis te delen. Vele keren werd ik benaderd om mee te ontwerpen aan presentaties. Vele malen groter werd mijn ervaring. Vele malen sterker werd mijn drang (vaak bij het zien van presentaties van anderen) om deze expertise breder beschikbaar te maken.

 

Ik geloof dat je in staat bent om dat wat jij de wereld te brengen hebt, alleen maar krachtiger wordt als je het deelt. En ik geloof (en onderbouw) dat je door middel van veel beeldender presentaties iets prachtigs krachtigs kan neerzetten. En ik geloof dat je dit echt kunt leren.

Ik geloof ook dat presentaties slechts één manier is om jouw verhaal te laten beklijven in het hoofd van de ander. Maar het is wel een prima begin! En dan kan je daar ook maar beter een presentatie maken die ‘staat’ en jouw verhaal overbrengt.

Eerst deelde ik deze expertise vooral via de workshops ‘Breinpresentatiekunst’ in in-company trajecten. Maar ik wil dit zo graag met meer mensen delen. Daarvoor dus nu de online training ‘Prachtige Krachtige Presentaties Maken’. Waarbij je op je eigen tempo en vanuit welke plek maar op aarde, je deze expertise kan opdoen. Waarbij je met je eigen presentatie ook lekker aan de slag kan. Waarbij je eventueel een co-creatie sessie met mij kan bijboeken.

Als je graag de kunst van ‘Prachtige Krachtige Presentaties’ wilt leren, verwelkom ik je dan graag als één van mijn online deelnemers. 

Meer weten wat deze online training inhoudt? Lees er hier veel meer over!

Expertise expert Jacquelien Willemse breininzichten

Krijg GRATIS het e-book ‘4 Breininzichten om je expertise te laten doorzien’.

Voornaam *
E-mailadres *

Jouw gegevens worden alleen door Door Zien Wijzer gebruikt en niet aan derden verstrekt

Door Wie Wijzer?

Jacquelien Willemse van Door Zien Wijzer helpt je met het vertalen van jouw expertise naar het lerende brein van anderen.

Ze is van huis uit Arbeids- en Organisatiepsychologe. Ze is gecertificeerd als trainer en heeft (post) Academische leergang  tot strategisch opleidingsadviseur gevolgd. Ze geeft al jaren trainingen op het gebied van leiderschap en persoonlijk functioneren. Ze professionaliseert al zo’n 25 jaar trainers, docenten en andere experts op het gebied van didactiek en in het bijzonder de werking van het lerende brein.

Jacquelien is gedreven in het mensen dingen laten doorzien. Doorzien als een combinatie van doorhebben en doorleven. Doorzien waarbij zowel de ratio als de emotie bij elkaar komen en je inzichten niet meer kan terugdraaien. Maar ook door letterlijk te laten ‘Door zien’ met vele beelden, metaforen, symboliek, ritueel en verrassing.

 

Klik hier voor meer informatie over de achtergrond van Jacquelien

Door Zien Wijzer

Postadres
De Sikkel 3
8141 HD Heino
06-53 424 177

 

Bezoekadres
A. van Sonsbeeckstraat 1
8141 VA Heino

KvK 65 783 808
Bank NL76 KNAB 0255 2584 02
Algemene voorwaarden   |   Privacybeleid
Disclaimer

Zusterbedrijf van Guide to Lead

© 2017 Door Zien Wijzer – alle rechten voorbehouden

Pin It on Pinterest

Share This

Deel deze informatie met je netwerk!

Shares